Teoria krytyczna w formie? Teoria konstelacji w filozofii Waltera Benjamina i Theodora W. Adorna - Gorecki, Jakub (Civitas. Studia z filozofii polityki, 2025)
Artykuł poświęcony jest problematyce formy podejmowanej przez teorię krytyczną. Autor twierdzi, że specyficzna dla myślicieli związanych ze szkołą frankfurcką krytyka teorii ze względu na formę wymagała kroku komplementarnego, czyli przemyślenia samej formy teorii krytycznej. Za punkt wyjścia autor obiera teorię konstelacji Benjamina, która pozwala zwrócić uwagę na formę prezencji filozoficznej treści. Model ten służy zdaniem autora za punkt wyjścia zarówno dla dalszej teorii Benjamina, jak i pism Adorna. W artykule przeanalizowane zostają takie dzieła, jak Pasaże, Minima moralia i Esej jako forma oraz teoretyzowane w nich formy filozoficznego pisania: cytat, aforyzm i esej. Różne formy, które przybierała teoria krytyczna, miały zdaniem autora służyć próbom zmierzenia się filozofii z danym momentem historycznym. Pod koniec artykułu próbuje on zastosować opisane zagadnienia do współczesnej problematyki publikacji akademickich.