Czegoś brakuje: Utopia jako transcendentalny warunek myślenia u Theodora W. Adorna - Skowronek, Paweł (Civitas. Studia z filozofii polityki, 2025)
Tekst analizuje kluczową rolę pojęcia utopii w filozofii Theodora Adorna. Wbrew powszechnej recepcji jego twórczości, traktowanej tradycyjnie jako odwrót od socjalistycznej, zaangażowanej myśli politycznej, prezentuję Adorna jako przedstawiciela ścisłego kanonu myśli marksistowskiej, zorientowanego na radykalną transformację społeczeństwa nowoczesnego. W ramach teoretycznego zarysowania możliwości owej transformacji Adorno afirmuje pojęcie utopii i przewrotnie stara się je odzyskać dla teorii marksistowskiej, która od swoich początków odcinała się od utopijnych wizji socjalizmu. Przedstawiam w tekście podwójną funkcję utopii w dziele Adorna: zarówno tę ściśle filozoficzną – jako formalnej charakterystyki naszego myślenia, jak i polityczno-historyczną – jako horyzontu wyobraźni zmiany społecznej i warunku jej możliwości.