Dzieci i badaczka (na) ulicy: Interwencyjne badania aktywistyczne w świetle radykalnej etnografii miejskiej w nurcie childhood studies — refleksje metodologiczno-etyczne - Michel, Małgorzata (Kultura i Społeczeństwo, 2025)
Celem artykułu jest próba zaprezentowania wybranych problemów związanych realizacją badań terenowych w wyjątkowo wymagającym terenie, jakim jest ulica. Trudności komplikuje fakt zaangażowania w badania dzieci- tubylców ulicy i przy ich aktywnym, partycypacyjnym udziale w rekonstruowanie wiedzy o tym, kim jest dziecko (na) ulicy w Polsce. W tekście prezentuję doświadczenia własne z pogłębionych badań terenowych, realizowanych w świetle etnografii radykalnej w nurtach urban studies i childhood studies.