„Szkoła nie istnieje, istnieją nauczyciele”. Jakość życia w pracy nauczycieli w perspektywie kryzysu pandemicznego - Lepczyński, Krzysztof; Karwacki, Arkadiusz; Felczak, Joanna; Leszniewski, Tomasz (Kultura i Społeczeństwo, 2026)
Wychodząc od analizy jakości życia w pracy nauczycieli, autorzy wskazują na istnienie dwóch równoległych systemów edukacyjnych. Formalny, oparty na strukturach prawnych i zasobach publicznych, w pandemii wykazał swą dramatyczną niewydolność. Nieformalny, mający oddolny charakter, oparty na indywidualnych zasobach pracowników edukacji, rekompensuje braki formalnej organizacji, drenując te zasoby, co odbija się na niskiej jakości życia w pracy nauczycieli. Pasożytnicza relacja dwóch systemów każe podawać w wątpliwość trwałość całego układu. Materiał empiryczny to 57 pamiętników z okresu pandemii COVID-19 oraz cztery wywiady z nauczycielami. Analiza opiera się na kategorii „jakość życia w pracy”, która obejmuje: generalny dobrostan, zdrowie, relacje społeczne, dobrobyt materialny, poczucie bezpieczeństwa, wpływ pracy na inne formy aktywności, oddziaływanie pracy na funkcjonowanie w społeczności.