L’enfant terrible niemieckiej Lewicy. Sahra Wagenknecht i jej alternatywa dla Niemiec - Gelles, Katarzyna; Trajman, Joanna (Rocznik Polsko-Niemiecki, 2024)
Rozczarowanie obywateli polityką rządu sprzyja populistycznej Alternatywie dla Niemiec. Sondaże odnotowują wzrost jej poparcia, jednocześnie ulega ona radykalizacji i jest zagrożeniem dla demokratycznego państwa. W dyskusjach o konieczności powstrzymania tego niekorzystnego rozwoju pada nazwisko ikony niemieckiej lewicy – Sahry Wagenknecht. Artykuł przedstawia jej polityczną karierę aż po zapowiedź utworzenia własnej partii jesienią 2023 r. w kontekście szans i wyzwań, jakie niosłoby pojawienie się takiego ugrupowania na niemieckiej scenie politycznej. Zawiera również analizę czynników wpływających na dużą popularność działaczki i jej najnowszej inicjatywy.