Dialog czy zakaz? Debata nad delegalizacją Alternatywy dla Niemiec - Doleśniak-Harczuk, Olga; Opaliński, Antoni (Rocznik Polsko-Niemiecki, 2024)
Niniejszy artykuł ma przybliżyć złożoność, okoliczności i przebieg debaty nad delegalizacją partii Alternatywa dla Niemiec (AfD), jaka toczyła się w Niemczech na przełomie 2023 i 2024 roku. Z uwagi na obszerność omawianego zagadnienia, ale i mając świadomość opisywania zjawiska polityczno-społecznego o dużym ładunku emocjonalnym, żywo komentowanym w niemieckich mediach i podlegającym szybkim zmianom, zdecydowaliśmy się na formę najlepiej oddającą aktualność debaty polegającą przede wszystkim na przedstawieniu jej medialnego wydźwięku. Artykuł jest próbą ukazania pewnego rodzaju Momentaufnahme, fenomenu, który zelektryzował i podzielił niemieckie społeczeństwo, a dla świata niemieckiej polityki stał się pretekstem do wewnętrznych rozliczeń – również z własną odpornością na wpływy uznawane za skrajnie prawicowe.