Niezależna Komisja ds. Antycyganizmu w Niemczech i jej efekty działalności - Popieliński, Paweł (Rocznik Polsko-Niemiecki, 2024)
Celem artykułu jest ukazanie działalności powołanej do życia przez niemiecki rząd federalny Niezależnej Komisji ds. Antycyganizmu, która zajęła się zbadaniem i zapobieganiem antycyganizmu we współczesnych Niemczech. Autor skupi się na przedstawieniu pierwszego raportu Niezależnej Komisji ds. Antycyganizmu i pierwszych efektów jej działalności oraz ustosunkowaniu się do nich Centralnej Rady Niemieckich Sinti i Romów w imieniu społeczności romskiej żyjącej w RFN.