Obywatele Niemiec Wschodnich wobec zjednoczenia niemiecko-niemieckiego i przesiedleń do RFN w świetle tajnych badań opinii publicznej (jesień 1989– wiosna 1990) - Świder, Małgorzata (Rocznik Polsko-Niemiecki, 2020)
W czasie przełomu społeczno-politycznego (jesień 1989–wiosna 1990) instytucje z NRD i RFN prowadziły badania opinii publicznej, które miały służyć poznaniu zdania społeczeństwa wschodnioniemieckiego na aktualne, nierzadko polaryzujące tematy. Wśród wiodących tematów były między innymi stosunek obywateli NRD do zjednoczenia Niemiec, a także problem wzmożonych wyjazdów do RFN. Oczywiście badania nie ograniczały się tylko do tych dwóch zagadnień, ale zawierały cały szereg innych pytań, które pozwalały zbadać poglądy i aktywność polityczną społeczeństwa NRD z przełomu 1989 i 1990. Podstawą opracowania są materiały archiwalne wytworzone przez BND i zdeponowane w Bundesarchiv (Archiwum Federalnym w Koblencji), a także materiały ze zbiorów GESIS – Leibniz-Institut für Sozialwissenschaften udostępnione on-line. Uzupełnienie stanowi literatura niemieckojęzyczna.