Sytuacja strategiczna Polski w obliczu potencjalnych kierunków polityki zagranicznej USA jako kluczowy kontekst rozważań o pozyskaniu własnej broni jądrowej - Kuź, Adam; Jureńczyk, Łukasz (Sprawy Międzynarodowe, 2025)
Artykuł analizuje i ocenia zasadność rozpoczęcia przez Polskę działań na rzecz pozyskania własnej broni jądrowej w kontekście sytuacji strategicznej państwa zależnej od potencjalnych kierunków polityki zagranicznej Stanów Zjednoczonych. Podjęto w nim próbę odpowiedzi na pytanie, czy Polska powinna uwzględniać możliwość pozyskania własnej broni jądrowej oraz jakie ewentualne strategie działania mogłaby zastosować w tym celu w zależności od kierunków polityki zagranicznej USA. Postawiono tezę, że broń jądrowa jest najbardziej wiarygodną gwarancją bezpieczeństwa dla Polski, dlatego władze państwowe powinny rozważać różne strategie jej pozyskania. Prowadziły do niej następujące założenia szczegółowe: zagrożenie militarne ze strony Rosji ma charakter trwały, a w ciągu najbliższych dziesięciu–piętnastu lat nie można wykluczyć bezpośredniej agresji militarnej na Polskę; charakter wsparcia dla bezpieczeństwa militarnego Polski ze strony Stanów Zjednoczonych będzie w tym okresie zmienny i może być ono ograniczane.