Tureckie operacje wpływu w Europie Zachodniej na przykładzie Francji - Wójcik, Jan (Sprawy Międzynarodowe, 2022)
Przedmiotem artykułu jest analiza wieloletnich działań tureckiego rządu na rzecz wpływania na mniejszość turecką we Francji. Autor opisuje potencjał takich operacji, biorąc pod uwagę podatność ich obiektu. W artykule wymieniono zaangażowane organizacje, ich powiązania z obecnymi kręgami władzy w Turcji oraz przykłady dezinformacji. Nacisk położony jest na wielowektorowość tureckiej propagandy, nakierowanej na stosunki z Francją, przejęcie kontroli nad mniejszością turecką, szersze pozycjonowanie kraju jako obrońcy islamu, ale także utrzymanie bazy poparcia dla nacjonalistycznych i islamistycznych polityków w Turcji. Fakt, że Ankara wykorzystuje narzędzia charakterystyczne dla reżimów autorytarnych, pozwala postawić pytanie o stan demokracji w Turcji.