Zarządzanie konfliktami w relacjach międzyetnicznych poprzez przekształcenia struktury terytorialnej i decentralizację: Przypadek Indonezji - Trzciński, Krzysztof (Studia Polityczne, 2025)
Indonezja stanowi rzadki przykład wieloetnicznego państwa, które w pierwszych dekadach XXI w. dobrze radzi sobie z zarządzaniem większością konfliktów w relacjach między grupami etnicznymi oraz między nimi a władzą centralną, mimo że na przełomie wieków groziła jej dezintegracja terytorialna. Głównymi narzędziami zarządzania konfliktami w Indonezji stały się, po upadku autorytarnych rządów gen. Suharto w 1998 r., przekształcenia struktury terytorialnej oraz decentralizacja i jej korekty. Artykuł ma na celu wyjaśnienie specyficznych centrypetalnych mechanizmów zarządzania konfliktami we wskazanym wymiarze oraz przedstawienie dotychczas zidentyfikowanych skutków implementacji tych mechanizmów.