Pomiędzy gigantami. Doktrynalne i normatywne założenia polityki zagranicznej współczesnej Mongolii - Czachor, Rafał (Studia Polityczne, 2025)
Artykuł ma na celu przybliżenie konceptualnych podstaw polityki Mongolii, śródlądowego państwa położonego w regionie Azji Północno-Wschodniej. Skupiono się w nim na analizie oficjalnych dokumentów, w tym Koncepcji polityki zagranicznej, Koncepcji bezpieczeństwa narodowego oraz na traktatach bilateralnych zawartych przez Mongolię z głównymi partnerami – Rosją i Chinami. Stwierdzono, że względnie mała, w kategoriach realizmu politycznego, Mongolia z powodzeniem realizuje strategię balansowania pomiędzy sąsiednimi mocarstwami, nawiązała pogłębione relacje z takimi państwami jak Stany Zjednoczone i Japonia, określanymi mianem „trzeciego sąsiada” oraz wzmacnia swą pozycję międzynarodową poprzez udział w regionalnych procesach pokojowych.