Vademecum wyborcze katolika na tle programów polskich partii politycznych przed wyborami parlamentarnymi w 2023 roku - Pieniężny, Dawid (Studia Polityczne, 2025)
W 2023 roku tuż przez październikowymi wyborami parlamentarnymi w Polsce, Rada do spraw Społecznych Konferencji Episkopatu Polski wydała dokument nazwany „Vademecum wyborcze katolika”. Niniejszy artkuł przedstawia analizę tego dokumentu wraz z porównaniem jego treści, z programami wyborczymi partii politycznych, biorących udział w tej elekcji. Celem artykułu jest wskazanie, czy Kościół katolicki w Polsce nawoływał do głosowania na konkretne ugrupowanie biorące udział w wyborach. W pierwszej części artykułu przedstawiono kontekst polityczny wyborów parlamentarnych, które odbyły się w Polsce w 2023 roku. Druga część skupia się na analizie dokumentu podpisanego przez biskupów. Ostatnia część pracy jest porównaniem owego dokumentu z programami politycznymi polskich partii politycznych, aktualnymi na dzień wyborów.