Kariery rekrutacyjne wojewódzkiej elity samorządowej: Przyczynek do debaty nad przemianami współczesnych wzorów karier - Majcherkiewicz, Tatiana (Studia Polityczne, 2025)
Artykuł analizuje doświadczenie polityczne osób zasiadających w organach wykonawczych samorządu województw od I do VI - obecnej kadencji. Łącznie 484 osoby pełniły funkcje w tym okresie, w tym 84 marszałków. Postawione pytanie badawcze brzmiało: jak przebiegała pełnoetatowa kariera rekrutacyjna członków regionalnej elity samorządowej? Zasadnicza przesłanka zakładała, że w Polsce po reformie terytorialnej struktury państwa ulegają przekształceniu – podobnie jak w wielu krajach Europy – i ewoluują w kierunku systemu wielopoziomowego – powstają nowe możliwości rozwoju profesjonalnych karier politycznych. Oznacza to, że założenie o tradycyjnym przebiegu kariery nie może być w sposób niekwestionowany uznane za nadal obowiązujące. Można raczej oczekiwać, że stanie się tylko jednym z możliwych wariantów. Rodzaj piastowanego stanowiska wpływał na przebieg karier; marszałkowie mieli częściej wielopoziomowe i bogatsze doświadczenie polityczne.