Narracje antywojenne w Polsce: Ramowanie dyskursu ruchu społecznego przeciwko zaangażowaniu Polski w wojnę rosyjsko-ukraińską - Cichosz, Marzena; Szyszlak, Elżbieta (Studia Polityczne, 2025)
Celem artykułu jest identyfikacja ram dyskursu ruchu społecznego protestującego przeciwko zaangażowaniu Polski w pomoc dla Ukrainy, który jest tu określany mianem anti-involvement movement (AIM). Przeanalizowane zostały ramy diagnostyczne, prognostyczne, mobilizacyjne oraz tożsamościowo-opozycyjne ruchu społecznego. Materiał źródłowy w badaniach jakościowych stanowiły komunikaty werbalne, wizualne i audiowizualne publikowane w Internecie przez członków i sympatyków ruchu w okresie od 1 marca 2022 do 31 stycznia 2023 r.